הגיע הזמן להעלות את הנושא.
עיריית ת"א מקדמת את החזון המבורך של טיילת רציפה ונעימה בין בת-ים להרצליה.
הבעיה שכחלק מהמהלך הזה, יש מי שחושב שצריך להוריד כל מבנה ישן בדרך.
בריכת גורדון כבר הייתה תחת איום של הריסה וניצלה. הדולפינריום הוא המאויים הבא בתור, ויש גם קולות הקוראים להריסה של מבנה כיכר אתרים (מזל שאלה רק קולות, ולא מדיניות רשמית).
ההאשמה כנגד בריכת גורדון כאילו היא חוסמת את "המשך הטיילת" היא עלילה שקרית, או עלילה תמימה – תבחרו אתם. הנה לבסוף נבנה רצף המשכי לטיילת במקום תוך השארת הבריכה.
מקרה הדולפינריום הוא אפילו בוטה יותר. הדולפינריום גם הוא לא מפריע ליצירת רצף הטיילת. למעשה, הטיילת כבר רצופה כיום והדולפינריום לא מהווה חסם.
כאשר אתם קוראים את המשפט "מהווה חסם וקוטע את רצף הטיילת", חשוב להבין שמדובר באחת משתי האפשרויות:
א. אפשרות ראשונה – זו הונאה. כאשר פוסעים בטיילת לכיוון דרום, בדיוק בנקודת המפגש עם הדולפינריום מסתיימת "טיילת להט" (המזוהה ע"י רצפת הגרנוליט, האדניות והתסדיר המוכר של החלק המרכזי של הטיילת) אז גם מתווספים לנוף משטחי חנייה ענקיים ומסתיימים החופים כיוון שמכאן ועד לחוף מפרץ יפו בדרום קיים שטח מיובש מהים בו מצויים פארק צ'ארלס קלור והדולפינריום. השינוי הגדול במרחב מייצר להולך הרגל תחושה של סוף הטיילת. על התחושה הזו רוכבים כאשר רוצים להאשים את מבנה הדולפינריום בקטיעת הטיילת.
ב. אפשרות שנייה היא שזו מחשבה תמימה של מתכננים מטעם העירייה שנובעת בדיוק מהסיבה שפורטה בסעיף א.
למרות שטיעון חסימת הטיילת חסר בסיס, לא קמים מתנגדים להרס מבנה הדולפינריום, בעוד שלהגנת בריכת גורדון יצאו רבים.
הסיבות ברורות: בריכת גורדון הייתה מבנה פעיל ששירש ציבור קבוע, בעוד שהדולפינריום הוא מבנה נטוש, רחוק מעין ומשימוש הציבור.
בנוסף כנגד מבנה הדולפנריום הופעל הנשק החזק ביותר בשדה הקרב של השיח העירוני.
כל אובייקט עירוני שיופיע בין כוונות הנשק המסוכן הזה – דינו הריסה.
אני מפחד לדבר כנגד הנשק הזה כיוון שהוא לא הפסיד באף מערכה בשדה הקרב התל אביבי.
מוכנים להכיר את הנשק?
הנה זה בא..
הנשק הוא משפט בן 3 מילים קטנות:
חוסם את הים
מהרגע שבו הודבקה התווית הזו למבנה כלשהו בעיר תל אביב, אין לו סיכוי.
עיתונאים ובלוגרים יקטלו אותו, האדריכלים ישנאו אותו ולבסוף גם הציבור ישתכנע שהרס המבנה הוא הפיתרון היחיד.
הציבור כ"כ אוהב לראות את הים, עד שמבנה שנבנה כך שיראו ממנו את הים (ולצורך כך הוא בעצמו חוסם את הים) – מוחרם.
אחד הביטויים המקומיים שמשקפים יותר מכל את תאוות המבט אל הים הוא "עיר עם הגב לים".
המבטים לים מהטיילת פתוחים במאה אחוז. המבטים מתוך רחובות העיר לעומת זאת די סתומים, בעקבות תכנית גדס שקצת שכחה את הים (ואותה דווקא הציבור מעריץ).
יש בעקבות כך נטייה להאשים מבנים בודדים בחסימת הים, ולא את התכנון העירוני של העיר שאחראי לכך.
"עסקת הדולפינריום" היא עסקה מקודמת לפיה העירייה מעבירה שטח נרחב ליזם מעבר לכביש, ומקבלת בתמורה את שטח הדולפינריום. (עסקה שנויה במחלוקת)
לי לא ברור למה הרס הדולפינריום הוא חלק בלתי נפרד מהעסקה הזו. אם הכוונה היא "לפתוח" המשך לטיילת אז אין צורך. הטיילת יכולה להקיף את מבנה הדולפינריום משני הצדדים כמו שהיא מקיפה את בריכת גורדון. יש יותר מידיי מקום בין הדולפינריום לרחוב, והרבה מאוד מקום בין הדולפינריום לבין הים.
בתמונות הבאות ניתן לשים לב לשטח בין הדולפינריום לים, אותו ניתן להפוך לשלוחה-צופה-לים של הטיילת מבלי להרוס את הדולפינריום. (כמובן שמבנה הדולפינריום לא יהיה עוד "דולפינריום" אלא משהו אחר)
חשוב לציין שהמבנה משמאל הוא לא מבנה הדולפינריום המקורי אלא תוספות בנייה טפילות שנבנו בין הים לדולפינריום. אותם כן יש להרוס ובכך יתפנה שטח רחב מאוד לטיילת.
בתמונה הבאה תוספות הבנייה ברורות יותר:
התמונה הבאה ממחישה עוד קצת את השטח שיכול להיות טיילת בין הדולפינריום לים:
ועוד קצת… מבנה הדולפינריום מבצבץ בצד שמאל. לא זכור לי כרגע אם זו תוספת בנייה או המבנה המקורי. כך או כך – מותר לקצץ ממנו לצורך יצירת רוחב הולם לטיילת:
רק צריך להפעיל את הדימיון:
בתמונה הבאה צבעתי בצהוב את כל תוספות הבנייה שמתעלקות על המבנה ושלוחות שונות של המבנה לכיוון הים שאפשר להוריד ולפנות עבור הטיילת:
חשוב להבין שהטיילת, מחוף אביב ודרומה (האיזור המופיע בתמונה הקודמת) תפסיק להיות טיילת ותהפוך להיות גן צ'ארלס קלור. המרחב הפתוח בין הים ועד לדופן העירונית הקרובה (מסגד חסן בק ומגדלי הטקסטיל) הוא גדול מידיי ויוצר תחושה של היפקרות וניתוק מהעיר. זה בדיוק המקום שצריך להחזיר אליו קצת מהחיוּת העירונית. דווקא שם כמה מוקדי בילוי כמו בתי קפה, מסעדות ופאבים, יספקו עוד אנרגיה לטיילת/פארק והרגשה של פעילות אנושית.
השארת מבנה הדולפינריום במקומו תפתח הזדמנות להעשיר את הטיילת בפונקציות חדשות ומגוונות (הפעילו את הדימיון).
לסיום, כמה תמונות ווידאו אחד מתוך המבנה ע"מ לעורר תיאבון:
עוד שני וידאיואים לא מאוד אינפורמטיבים מהדולפינריום כשהיה פעיל.
אשמח לקבלת תמונות /וידאו של הדולפינריום